Besparen met Verwarming
Op welke gemiddelde temperatuur zet ik de verwarming 's nachts in de winter?
Als vuistregel kunt u hanteren: 15 graden. Dit advies gaat uit van een gemiddelde woning met een HR-combiketel en radiatoren.
Wat is de juiste temperatuur in mijn situatie?
Hoeveel u precies kunt besparen hangt met name af van uw woningtype en de mate van isolatie. Hoe slechter de woning is geïsoleerd, hoe meer er te besparen valt. In dit schema heeft Milieu Centraal het precies voor u op een rij gezet.
Wanneer zet ik de thermostaat lager?
Als u een klokthermostaat heeft, kunt u instellen dat de temperatuur op een vaste tijd automatisch omlaag gaat, bij voorkeur een uur voordat u naar bed gaat. Geen klokthermostaat? Maak er dan een gewoonte van om een uur voordat u naar bed gaat, de thermostaat al op 15 graden te zetten.
Kan ik dit principe ook overdag toepassen?
Zeker. Als er de hele dag niemand thuis is, kunt u natuurlijk beter de verwarming laag zetten. Daarmee bespaart u zelfs nog meer dan met alleen de nachtverlaging, omdat het huis 's ochtends bij vertrek nog niet helemaal is opgewarmd. Maar ook als u een boodschap gaat doen, kan de thermostaat even omlaag.
En als ik met vakantie ga of langere tijd van huis ben?
Als u een hele week of langer niet thuis bent, kunt u de temperatuur het best op 'vorstvrij' (5 tot 10 graden) instellen. Zet u de thermostaat hoger, dan kan de verwarming ’s nachts toch nog aan gaan en verbruikt u onnodig energie. Laat wel alle radiatoren in huis open om kansen op bevriezing te verkleinen. En laat ook tussendeuren open zodat de temperatuur in alle vertrekken gelijk (‘vorstvrij’) blijft. Hierbij past wel de opmerking dat bevriezingsgevaar van leidingen eigenlijk alleen op de loer ligt bij strenge vorst en slecht geïsoleerde woningen.